Dlhodobý versus krátkodobý prenájom: Ktorá cesta vedie k lepšiemu zhodnoteniu?
29. 03. 2024

Dlhodobý versus krátkodobý prenájom: Ktorá cesta vedie k lepšiemu zhodnoteniu?

Investovanie do nehnuteľností je považované za jeden z najistých spôsobov, ako zhodnotiť svoje financie. Keď sa rozhodnete pre kúpu investičnej nehnuteľnosti, jedna z kľúčových otázok bude, či ju ponúknuť na dlhodobý alebo krátkodobý prenájom. Každá z týchto možností prichádza so svojimi specifikami, výhodami a potenciálnymi úskaliami. V tomto článku vám prinášam podrobný pohľad na obe možnosti s ohľadom na slovenské prostredie a legislatívu, aby ste mohli urobiť informované rozhodnutie.

Dlhodobý prenájom: Stabilita nadovšetko

Kladieme dôraz na dlhodobý prenájom, ide o variantu trvajúcu viac než jeden rok. Táto voľba je obľúbená medzi majiteľmi hlavne kvôli stabilnému a predvídateľnému príjmu po celú dobu nájmu. Dlhodobí nájomníci sú často spoľahlivejší a za nehnuteľnosť sa starajú takmer ako za vlastnú. Je to však o dvojsečnej zbrani - ak narazíte na problémových nájomcov, riešenie situácie môže byť zdĺhavé a stresujúce.

Krátkodobý prenájom: Flexibilita a vyšší zisk?

Pri pohľade na krátkodobý prenájom si treba uvedomiť jeho definíciu - ide o nájemné obdobie do dvoch rokov. Tento model ponúka väčšiu flexibilitu a potenciálne vyšší príjem, najmä ak poskytujete ubytovacie služby cez platformy ako Airbnb. Vysoké sezónne ceny a kratšia dĺžka pobytu môžu znamenať lepší finančný výsledok, avšak treba rátať s pravidelnou údržbou a spravovaním rezervácii.

Vybrať dlhodobý alebo krátkodobý prenájom?

Rozhodnutie medzi dlhodobým a krátkodobým prenajímaním zvisí od vašich osobných preferencií, času, ktorý ste ochotní investovať do spravovania nehnuteľnosti, a aj od lokality investičnej nehnuteľnosti. Zatiaľ čo dlhodobé prenajímanie ponúka stabilitu a menší časový engagement, krátke termíny môžu priniesť vyšší mesačný príjem s nutnosťou aktívnejšej role majiteľa.

Zvažujete investovanie do realít? Rozumiete rozdielom medzi dlhodobým a krátkodobým prenajímaním, no stále nie ste si istí, ktorú cestu si vybrať? Ak sa so mnou budete chcieť o niečom poradiť, spojte sa so mnou prostredníctvom kontaktov na mojom webe. Spoločne nájdeme strategické riešenie prispôsobené vašim potrebám.

Martina Šnyrová
Autor: Martina Šnyrová

Špecialista na predaj a prenájom nehnuteľností 

Som Martina Šnyrová a mám za sebou viac ako 10 rokov skúseností ako realitná maklérka v Bardejove.

Pre mňa je táto práca oveľa viac ako len zamestnanie - stala sa pre mňa životným štýlom, presvedčením a neustálym zdrojom osobnostného rastu. S radosťou komunikujem s ľuďmi, počúvam ich a snažím sa nájsť riešenia pre ich problémy. Oceňujem dôveru, ktorú mi ľudia prejavujú a som tu, aby som im pomohla, či už ide o predaj alebo nákup nehnuteľnosti.

Môj hlavný cieľ je poskytnúť klientom komplexné riešenia s "all inclusive" službami, ktoré ich odľahčia od všetkých aktivít súvisiacich s predajom nehnuteľnosti. Snažím sa, aby tento proces bol pre nich čo najmenej stresujúci a aby sme spolu dosiahli ich ciele.

Verím, že každý obchod je príbeh a ja som tu, aby som vám pomohla napísať ten váš. Spoločne nájdeme miesto, kde budete nielen žiť, ale skutočne doma.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov