AKO PREDAŤ BYT S ŤARCHOU NA DOŽITIE ?

AKO PREDAŤ BYT S ŤARCHOU NA DOŽITIE ?

 

Čo vlastne znamená ťarcha na dožitie?

Ťarcha na dožitie je právne záväzná klauzula, ktorá umožňuje určitej osobe mať právo na doživotné bývanie v danej nehnuteľnosti, bez ohľadu na to, či je nehnuteľnosť predaná alebo prenajatá.

Ťarcha na dožitie je často využívaná pri darovaní nehnuteľností, najmä medzi rodičmi a ich deťmi. Týmto spôsobom sa rodičia snažia zabezpečiť si istotu bývania na doživotie a zároveň uľahčiť dedičské konanie. Treba však byť opatrný, pretože takéto riešenie môže mať svoje riziká.

Chcem zrušiť ťarchu, čo mám robiť?

Ťarcha na dožitie sa zapisuje v katastri nehnuteľností a môže byť zrušená iba osobou, ktorej prospech je zapísaná. Nový majiteľ nehnuteľnosti môže nehnuteľnosť predávať alebo prenajímať, ale musí si byť vedomý toho, že bude mať v ňom doživotného obyvateľa.

V prípade, že osoba s právom na dožitie sa rozhodne vzdať sa svojho nároku, môže sa zrušenie ťarchy zariadiť spolu s novou kúpno-predajnou zmluvou.

V prípade, že vlastník nehnuteľnosti už nežije, je možné požiadať o vymazanie ťarchy na dožitie. Na tento úkon je potrebná katastru overená kópia úmrtného listu.

Ponúkam Vám niekoľko odporúčaní, ktoré by vám mohli pomôcť vyriešiť túto situáciu a optimalizovať predaj vášho majetku.

  • V prvom rade by som vám navrhla, aby ste sa poradili so skúseným právnikom, alebo realitný maklérom, ktorý je oboznámený s problematikou ťarchy na dožitie.
  • Je dôležité, aby ste mali presné a aktuálne informácie o ťarche na dožitie a jej platnosti. V spolupráci s právnikom by ste mali preskúmať dokumenty, ktoré súvisia s touto ťarchou, a zabezpečiť si všetky potrebné overenia.
  • Zvážte možnosti spolupráce s účastníkmi ťarchy: Ak sa situácia s ťarchou na dožitie zdá byť komplikovaná, mohli by ste zvážiť možnosť komunikácie a spolupráce s účastníkmi tejto ťarchy. Môžu existovať možnosti, ako dosiahnuť dohodu, ktorá by uspokojila všetky zainteresované strany a umožnila hladký predaj nehnuteľnosti.
  • Informujte potenciálnych kupcov: Pri prezentácii nehnuteľnosti potenciálnym kupcom je dôležité, aby ste ich informovali o existencii ťarchy na dožitie. Toto by malo byť jasne uvedené v inzercii a zákazníkom by mali byť poskytnuté všetky relevantné informácie o podmienkach tejto ťarchy.
  • Cenová stratégia: Zvážte, ako ťarcha na dožitie ovplyvní hodnotu nehnuteľnosti a zohľadnite to pri stanovení predajnej ceny.

Ak potrebujete v tejto veci poradiť, dohodnite si so mnou BEZPLATNÚ KONZULTÁCIU.

Martina Šnyrová
Autor: Martina Šnyrová

Špecialista na predaj a prenájom nehnuteľností 

Som Martina Šnyrová a mám za sebou viac ako 10 rokov skúseností ako realitná maklérka v Bardejove.

Pre mňa je táto práca oveľa viac ako len zamestnanie - stala sa pre mňa životným štýlom, presvedčením a neustálym zdrojom osobnostného rastu. S radosťou komunikujem s ľuďmi, počúvam ich a snažím sa nájsť riešenia pre ich problémy. Oceňujem dôveru, ktorú mi ľudia prejavujú a som tu, aby som im pomohla, či už ide o predaj alebo nákup nehnuteľnosti.

Môj hlavný cieľ je poskytnúť klientom komplexné riešenia s "all inclusive" službami, ktoré ich odľahčia od všetkých aktivít súvisiacich s predajom nehnuteľnosti. Snažím sa, aby tento proces bol pre nich čo najmenej stresujúci a aby sme spolu dosiahli ich ciele.

Verím, že každý obchod je príbeh a ja som tu, aby som vám pomohla napísať ten váš. Spoločne nájdeme miesto, kde budete nielen žiť, ale skutočne doma.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov